Hvad spiser danskerne juleaften?

Hvad spiser danskerne juleaften?

Listen er senest opdateret d. 7 november 2023.

I mørke, kolde december varmer forventningen om jul os alle, og vi nyder både julemusik og søde sager i dagene op til juleaften. Den traditionsrige danske jul er dog ikke kun afgjort af æbleskiver med gløgg, vaniljekranse og pebernødder. Nej, det de fleste nok ser for sig, når de tænker på jul og julemad, er den lækre middag, vi deler med vores kære, inden vi danser om det fint pyntede juletræ. Men hvad er det egentlig, vi danskere spiser juleaften?

Se også årets 2024 julegaveønsker

Traditioner juleaften

Der er flere traditioner, der helt generelt præger den danske juleaften, og så er der dem, som mere eller mindre kun hører til de enkelte familier. Hos børnefamilierne er Disneys Juleshow og afslutningen på TV-julekalenderne nok et par af de vigtigste begivenheder, selvfølgelig uden at overgå gaveåbningen senere på aftenen. Hos andre er det selve julemiddagen, dansen om træet og måske en tur i kirke, der betyder mest.

Lige julemiddagen er uden tvivl en af de ting de fleste danskere er enige om, på trods af de små forskelle, der uundgåeligt må være fra familie til familie. And, gås eller flæskesteg sammen med kartofler og et udvalg af tilbehør er en del af den gængse julemad på juleaften, som traditionen tro kommer før julesange og gaver i de fleste hjem. Efter hovedmåltidet følger den klassiske juledessert bestående af risalamande med en eller flere mandler, som man kan konkurrere om at få fat på.

gaver og lanterne ved juletræet

Hvorfor spiser vi det, vi gør?

Den menu, de fleste forbinder med juleaften, er ikke opstået ud af det blå. Middagen er blandt andet præget af mange andre lande og typisk vintermad, samt af hvad den almindelige dansker har haft råd til gennem tiden. Ser vi helt tilbage på julemaden i middelalderen, var gås den fine spise, som kun de rige satte på bordet juleaften. Almindelige bønder måtte nøjes med ”fattigmandsgåsen”, altså den mindre og billigere andesteg.

I dag er and det foretrukne hos de fleste, mens flæskesteg med sprød og knasende svær kommer tæt efter på en andenplads. På samme måde har sukkerbrunede kartofler oprindeligt været en erstatning for de dyre kastanjer, man tidligere har fået at spise, og risalamanden, som jo egentlig blot er risengrød med fløde, vanilje og mandler, har været en nem og praktisk måde at bruge risengrødsresterne til at lave en billig men lækker dessert.

Den danske julemiddag og de små variationer

Det aftensmåltid, vi spiser juleaften, består som nævnt oftest af and, flæskesteg eller begge dele. Anden og den knapt så almindelige gåsesteg fyldes med svesker og æble for en god smag. Herudover har vi både hvide og brunede kartofler med en kraftig, brun skysovs, lavet på stegeskyen fra kødet. Sammen med hele denne herlighed kommer opvarmet rødkål, ribsgelé og tyttebærsyltetøj.

Der er ofte små variationer i julemiddagen fra den ene til den anden familie – nogen foretrækker for eksempel at tilføje lidt friskhed med en waldorfsalat, mens andre godt kan lide kartoffelchips til sovsen. Når man efter det tunge men lækre måltid har fået lov til at slå mave, er tiden kommet til desserten: risalamanden.

Risalamande og mandelgave

Netop risalamanden med den gemte mandel og sød, varm kirsebærsov er helt ikonisk for den danske julemiddag. På trods af sit fransk-klingende navn er risalamande en helt igennem dansk spise, og den tilhørende tradition med mandelgave er noget de fleste danskere nødigt vil gå glip af.

Afhængig af sammensætningen af dem der fejrer juleaften sammen, blandt andet om der er børn til stede, afspejles selvfølgelig i hvilke mandelgaver, der skal skaffes. Mange vælger også at dele risalamanden op, så der er sikret en mandel til børnene og en til de voksne, hvilket også gør mandelgaveindkøbene noget nemmere, da man i så fald ved, at der skal købes både en børnevenlig gave og en voksengave. Så er der også spørgsmålet om, hvilken slags gave det skal være.

Klassiske og populære mandelgaver:

  • Hjernevridere og udfordringsspil
  • Brætspil
  • En sjov kalender
  • En god bog
  • Lækker chokolade, marcipan eller lakrids
  • Valgfri biografbilletter

Man kan også gribe muligheden for en anderledes mandelgave og hermed gå efter noget, som helt sikkert vil sætte smil på læberne af den, der vinder gaven, og skabe misundelse i blikket fra de mindre heldige risalamandespisere.