fbpx
Flexitarer bidrager positivt til menneskets evolution

Flexitarer bidrager positivt til menneskets evolution

Hvis du vil gøre noget godt for verden og dig selv så bliv flexitar.

Hvad er en Flexitar? og hvad er en veganer?

Vegetarer spiser aldrig spiser kød, men enkelte spiser animalske produkter som æg og mælk.

Veganere spiser hverken kød, æg eller mælk.

Flexitarer er deltidsvegetarer. De dropper kødet i hverdagen, men kan godt spise kød nogle gange.

Hvorfor blive Flexitar?

De sidste par år har der været stor fokus på at spise mindre kød og mere grønt.

Hovedårsagen er nok at folk er blevet mere beviste om at produktion af kød faktisk er en belastning for miljøet.

Veganere er meget mere synlige i pressen og på sociale medier.

Mængden af veganske produkter stiger i vores butikker.

De fleste i vores generationer har lært at det er sundt at spise frugt og grønt, og usundt at spise kød.

Men er det nu egentlig sandt ? Vil du kunne svare på hvorfor kød skulle være usundt ?

En Ribeye steak fra en økologisk ko, der er fodret med græs, er faktisk noget af det mad med mest næring, i form af vitaminer og mineraler, men samtidig også noget af det mad der er nemmest at fordøje, og dermed også en type mad hvor du får det maksimale udbytte til din krop. Det samme gælder for meget andet økologisk kød og æg.

Du vil finde et utal af læger, journalister, ernæringseksperter, Youtubere og bloggere der er uenige om hvilken kost der egentlig er den sundeste.

Veganere giver op over tid

Lige nu er trenden, at det faktisk ikke er sundt for ret mange mennesker at være veganer.

Mange af de mest kendte veganere i USA er skiftet til en kost der består udelukkende af kød, fordi de gennem tiden oplevede flere og flere negative symptomer ved kun at spise frugt og grønt.

Jeg tror at det er ekstremt individuelt hvilken type kost der passer netop til dig (eller til det enkelte mennesker)

Dem der oplever problemer, over tid, med en vegansk kost, kan være dem der har svært ved at fordøje den type kost.

Hvis du ikke er i stand til at optage den næring, i form af vitaminer og mineraler, som findes i grøntsager og frugt, så vil du over tid opleve en mangler, som måske kan mærkes på krop og sind.

At en vegansk kost ikke gør det muligt at få B12 vitamin er måske én af de indikatorer der tyder på at man som menneske ikke kan leve som 100% veganer hele livet igennem (ikke uden kosttilskud)

Men på en øde ø ville der ikke være B12 kosttilskud og ej heller 300 år før kristi fødsel.

Man ser også at mange går modsat retning og bliver “carnivore” og kun spiser kød, æg og mælkeprodukter, mange oplever at denne type kost er

Jamen, er “flexitar” ikke bare det samme som at spise varieret ? Jo, det kan man godt sige, men dog at man skruer lidt (meget) ned for mængden af kød.

Hvordan hænger flexitar så sammen med den menneskelige evolution?

I den nærmeste fremtid skal menneskeheden til at se alvorligt på de faktorer der truer vores klima her på jorden.

En af de faktorer er CO2-udledning.

Produktion af kød er en af de store syndere, og med stigende befolkningstal på jorden, så kan vi ikke blive ved med at producere de mængder af kød uden en meget stor påvirkning af miljøet.

Men hvis faktisk viser sig at vi som mennesker ikke lever optimal på en plantebaseret kost alene, så må en form for kombination være en god start på den korte bane.

Hvis vi skrue op for mængden af grønt i vores kost, så vil flere mennesker over tid (og generationer) blive bedre til at optage næringen fra frugt og grønt.

Og hvem ved, måske en dag vil mennesker kunne leve og trives fysisk og mentalt udelukkende på plantebaseret kost.

Men jeg tror der er mange generationer endnu før vi når det mål, men en start er Flexitar, og ikke en umuligt praktisk og mental udfordring som et radikalt skifte til plantebaseret kost.

De kødfrie dage ses mere og mere og det er en rigtig fornuft start og skridt i den rigtige retning.

Så ved at skifte til en Flexitar kost så bidrager du helt automatisk til at mennesker langsom vender sig til at spise og fordøje mere grønt og på den måde er du med til at give at lille tilskud til miljøet og jordens fremtid.

Mangler vores grøntsager næring?

En anden årsag til at folk der spiser plantebaseret (vegansk) kost kan få problemer med mangel på vitaminer og mineraler, kan være at grøntsager generelt indeholder mindre og mindre næring.

Hurtigt dyrkede grøntsager, med kun lige præcis den mængde gødning der skal til for at det kan gro (hurtigt), kan også være årsag til at mange får problemer.

Jeg synes der mangler mere information og flere undersøgelser der viser hvad der egentlig er forskellen mellem de generelle grøntsager man køber i supermarkedet, og så de økologiske grøntsager fra små producenter.

Hvis man insisterer på en plantebaseret kost, så gør man sig nok selv en tjeneste at gå efter grøntsager som er så nærings-rige som muligt, og man skulle tro at økologisk var den rigtige vej at gå.

Hvad med fedt? Hvad sker der hvis man får for lidt?

Enhver der har prøvet en plantebaseret kost ved at det også er en yderst effektiv slankekur og når man har nået en bestemt vægt, så er det nemt at holde vægten, selvom man spiser sig mæt.

Men en anden ting som veganere måske glemmer, er at man har behov for fedt og olier for at hjernen kan fungere.

Så vær opmærksom på at du også får lidt sunde fedtstoffer indenbords når du kaster dig ud i en kost med mindre kød og mælkeprodukter.

Varieret kost er stadig sundt

Flexitar er lig med varieret kost. Varieret kost har virket i generationer før os. Og med lidt justeringer, så vil det også gælde i fremtiden.

Så kom igang med en indsats, det er overkommeligt for alle i familien, der vil stadig være plads til alle ønsker og behov, der skal bare justeres lidt her og der.

Tænk på dig selv, dine nærmeste og miljøet.

Andreas Thomsen

Tilføj kommentar